MHP’de Çağrı Heyeti’nin topladığı 6. Olağanüstü Büyük Kongre için salt çoğunluk sağlandı ve olağanüstü kurultay gerçekleştirildi.
Büyük Anadolu Oteli’nde düzenlenen kongrede, Çağrı Heyeti’nce yapılan açıklamada, noter onaylı 752 delegenin hazirun listesine imza attığı belirtildi ve MHP’de kayıtlı bin 187 delegenin salt çoğunluğu olan 594 sayısı aşıldığı için kongre başladı.
Kongrenin açılış konuşmasını Kurucular Kurulu Üyesi ve Kurultay Çağrı Heyeti Başkanı Ali Sağır yaptı.
Bahçeli Genel Merkez’den takip etti
Toplantı yeter sayısına ulaşılmasıyla kurultayın açılışının yapılmasında bir engel kalmadığını belirten Sağır, mahkeme kararı doğrultusunda toplanan kurultayın tamamen yasal olduğunu açıkladı.
Yaklaşık 7 aylık bir sürenin ardından kurultayın toplanabildiğine dikkat çeken Sağır, “Türk milletinin beklentilerini yerine getirirken adaletten sapmayacağız. Bugün bu salondan çıkacak karar her ne olursa olsun saygı duyulmak ve kabul edilmek zorundadır. Başta MHP Genel Merkezi olmak üzere herkes bütün kamuoyu konuya bu hassasiyetle yaklaşmalıdır. Zira kurultayımızın meşruiyeti, bağımsız Türk mahkemeleri tarafından tescil edilmiş ve onaylanmıştır.” dedi.
“Kaybedecek bir saniyemiz bile yok”
Kurultay kararlarının tamamen yasal olacağının altını çizen Sağır, “Çağrı Heyeti olarak görevimizin başındayız. Sözün özü, bu görev Türk milleti tarafından bizlere tevdi edilmiştir. Gönülleri yapmak, cennet mekan Başbuğumuz Alparslan Türkeş’in işaret ettiği yeniden gönül seferberliğini başlatmak için kaybedecek bir saniyemiz dahi yoktur. Biz ülkücü iradenin vereceği karar her ne olursa olsun bu karara sonuna kadar bağlı ve saygılıyız.” diye konuştu.
Lütfü Türkkan, Durmuş Yılmaz, Özcan Yeniçeri gibi bazı eski ve yeni milletvekillerinin de kurultay salonunda olduğu görüldü.
Çağrı Heyeti’nin görevi sona erdi
Genel başkanlığa aday olduğunu açıklayan Meral Akşener tarafından desteklenen Musavvat Dervişoğlu, yaklaşık 456 delegenin imzasıyla divan başkanlığına aday gösterildi. Aday olduğunu açıklayan isimlerden Sinan Oğan ve Alparslan Türkeş’in kızı Çağrı Türkeş tarafından da desteklendiği açıklanan, Hasan Hüseyin Türkoğlu ise 170 delegeden başkanlık için imza topladı.
Birden fazla aday bulunduğu için tüzük gereği kapalı oylamaya geçileceği esnada Türkoğlu, Dervişoğlu lehine adaylıktan çekildi. Böylece, Dervişoğlu, kurultayın divan başkanlığına oy çokluğu ile seçildi. Divan üyeliklerine ise Halil Aydoğdu, Dursun Ataş, Nesrin Ünal ve Kürşat Ergün getirildi.
Divanın oluşturulmasının ardından, Çağrı Heyeti’nin görevi de sona ermiş oldu.
“659 delegenin imzası alındı”
Ankara 13. Noterliği yetkilileri, MHP’de Çağrı Heyeti’nin topladığı 6. Olağanüstü Büyük Kongre’de şu ana kadar 659 delegenin imzasını aldıklarını açıkladı.
Ankara 13. Noterliği yetkilileri yapılan açıklamada, şu ana kadar 659 delegenin imzasının alındığını ve sayım işleminin sürdüğünü belirttiler.
Genel Merkez: 495 delege katıldı
MHP Genel Merkezi kaynakları ise, kendilerine ulaşan bilgiye göre, kongreye Noter tasdikli 495 delegenin iştirak ettiğini öne sürdüler
MHP Genel Merkez’in tanımadığını ilan ettiği kurultayda 14 değişiklik önergesi verildi.
Kabul edilen değişiklik önergeleriyle, parti tüzüğündeki ‘olağanüstü kurultaylarda genel başkan seçimi yapılmasını engelleyen’ maddenin “seçim yapılabilir” şeklinde değiştirilmesi ve muhaliflerin kurultayına katılanların partiden ihraç edilmesinin önünün tıkanması amaçlanıyordu.
Kurultay, delegelerin kimlik tespitinin noter huzurunda yapılması nedeniyle planlanan saatten daha geç başladı.Çağrı Heyeti, noterin verdiği sayıya göre 752 delegenin imzası olduğunu, 50 delegenin de imza atmak için beklediğini açıkladı. Genel Merkez ise 495 delegenin imza verdiğini iddia etti. Katılacak delege sayısı, kurultayın geçerliliği, dolayısıyla parti içindeki yönetim tartışmasının geleceği açısından kilit öneme sahipti.
Muhalifler kurultayın hukuki açıdan geçerli sayılabilmesi için MHP’nin toplam delege sayısının yarısından bir fazla yani 594 delegenin katılması gerektiğini savunuyor.
Genel Merkez ise toplantının hukuki geçerliliğinin olması için üçte iki çoğunluk yani yaklaşık 800 delegenin oy kullanması gerektiğini iddia ediyor. MHP’de 1 Kasım’daki genel seçimden bu yana Genel Başkan ve yönetim değişikliği tartışması sürüyordu. Parti içindeki muhalifler kurultaya gidilmesini istemiş, Genel Merkez ise bu fikre karşı çıkmıştı.
Genel merkez ile muhalifler arasında olağanüstü kurultay konusunda yaşanan hukuki mücadeleye Yargıtay son noktayı koymuş ve muhalifler lehine karar alarak Çağrı Heyeti’nin partiyi kurultaya taşımasının yolunu açmıştı.
Tüzük değişikliklerine onay
Kurultayda, parti tüzüğünde genel başkan seçimlerinin önünü tıkayan “Olağanüstü toplantılarda seçim yapılamaz” ibaresi de dahil olmak üzere 14 değişiklik önergesi verildi ve tüm önergeler kabul edildi.
Bu suretle, aylar süren liderlik tartışmalarında muhalifler için kritik eşik de aşılmış oldu.
Kurultay tarihi: 10 Temmuz
Muhalifler, 10 Temmuz’da yapılacak seçimli genel kurula katılma kararı aldılar.
Kurultayda Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin yanı sıra Meral Akşener, Koray Aydın, Sinan Oğan, Ümit Özdağ, Sait Gönen ve Süleyman Servet Sazak da Genel Başkanlık için aday olduklarını açıkladılar.
Neler oldu?
MHP’nin 1 Kasım seçimlerinden yenilgiyle çıkmasının ardından harekete geçen bir grup partili, partide ‘Tüzük değişikliği’ talebiyle olağanüstü kongre girişimi başlatmıştı.
Grup, daha sonra 1232 delegeden 531 delegenin destek verdiği girişimin talebini genel merkezin karşı çıkarak yerine getirmemesi üzerine şubat ayında mahkemeye başvurdu.
Mahkeme de, ‘büyük kongre üyelerinin beşte birinin başvurusu üzerine olağanüstü büyük kurultay toplantıya çağrılabileceği hükmünün yer aldığı ifade edilerek, bu hükmün partiye takdir yetkisi vermediği” sonucuna vardı ve olağanüstü kurultayın toplanması amacıyla “Çağrı Heyeti” oluşturdu.
Genel Merkez yapılan bu çağrıyı tanımazken, heyet de 15 Mayıs’ta toplanmak üzere delegelere davet yaptı.
Bu arada tuhaf bir gelişme yaşandı: Gemerek ve Tosya’da iki ayrı mahkeme, olağanüstü kurultay sürecini durduran kararlar verdi.
Ankara Valiliği bu kararları gerekçe göstererek, 15 Mayıs’ta toplanmak üzere Ankara’ya gelen delegelerin kongrenin toplanacağı Büyük Anadolu Oteli’ne girişlerine izin vermeyince toplantı yapılamadı. Genel merkezin itirazı üzerine dosya Yargıtay’ın gündemine geldi.
Yargıtay da, yerel mahkemenin “Kurultay’ın yapılabileceği yönündeki” kararını onaylayınca olağanüstü kurultayın yapılmasının önünde engel kalmadı.
.