Cihangir Yiğit / hobitat.com
***
Dünya nüfusuna bakılınca, şehirlerde yaşayan nüfus her yıl artarken; şehir planlamacıları, şehir mimarisinin insan psikolojisi üzerindeki etkilerini ‘nöro-mimari’ ile yeniden ele almaya başladılar. İnsanca yaşanabilecek şehir mimarisi nasıl olmalıdır? sorusu bugünlerde daha bilimsel biçimde ele alınıyor.
İkinci Dünya Savaşı sırasında bombalanan parlamento binasının tamiri konusunda konuşan ünlü İngiliz siyasetçi Winston Churchill: “Biz binaları biçimlendiriyoruz, sonra onlar bizi biçimlendiriyor” demişti.
O günlerde kişisel dehası ve sezgileriyle ortaya attığı bu fikri, bugünlerde nörobilimciler ve psikologların derin araştırmalar yaparak desteklediğini öğrense çok mutlu olurdu herhalde…
İdeal Şehir mimarisi nasıl olmalı ve İdeal bina mimarisi nasıl olmalı konularındaki detaylı açıklamaları yukarıdaki videoda izleyebilirsiniz. Prof. Sadettin Ökten, İdeal Şehir Mimarisi nasıl olmalı? konusunda açıklamalar yapıyor.
Günümüzde yaşadığımız binaların ve şehirlerin, ruh halimizi ve bağlantılı olarak genel sağlığımızı etkilediğini; beynimizin hipokampal bölümündeki özel hücrelerin, yaşadığımız evin, mahallenin, semtin geometrik şekillerine ve alan düzenlemelerine uyum sağladığını biliyoruz.
Şehir mimarisi insan psikolojisini nasıl etkiliyor? İdeal şehir mimarisi nasıl olmalı?
Tabi ki ideal şehir mimarisi ile yapılmış evler ve mahalleler insanın psikolojik sağlığına ve genel sağlığına olumlu etkiler yaparken; kötü, maliyeti önceleyen, daracık, karanlık ortamlar oluşturan şehir mimarisinin de insan haleti ruhiyesi ve genel sağlığı açısından olumsuz sonuçlara sebep olduğunu biliyoruz. Pek çok kişi, yaşadığı evin mimari özellikleri dolayısıyla psikolojik sıkıntılara yaşayabiliyor günümüzde… Peki ideal ev nasıl olmalı? Yaşanabilir şehir mimarisi nasıl olmalı?
Ne hikmetse; çoğu zaman, eşi olmayan bir tasarım yaratma kaygısının veya maliyetleri aşağı çekme düşüncesinin; bu şehir ve veya bina tasarımının, orada yaşayanlar üzerindeki etkilerinin nasıl olacağı fikrinin önüne geçtiğini görüyoruz.
Fakat bu yaklaşımlar günümüzde değişmeye başladı. Artık insanı ve kaliteli yaşam biçimini önceleyen binalar ve şehirler ortaya çıkarma fikri ön plana geçti. İnsan yaşam kalitesini artıran yavaş şehirler (Citta slow) anlayışı da bu gelişim sürecinin bir ürünü aslında…
Peki ideal şehir mimarisi nasıl olmalı? Yaşanabilir şehirler nasıl kurulmalı? Yaşanabilir bina mimari özellikleri nasıl olmalı? İnsan psikolojisi ve genel sağlığı açısından en uygun şehir mimarisi ve bina mimarisi nasıl olmalı? Bu soruların cevaplarını yukarıdaki videoda, uzman ve deneyimli mimar Prof. Sadettin Ökten’in konuşmasında yaptığı açıklamalarda bulabilirsiniz.
Alıntı
Kaynak : hobitat.com
—————————-
Konuyla ilgili yapılan aramalar:
Yaşanabilir şehirler nasıl olmalı, yaşanabilir bina tasarımı nasıl olmalı, şehir mekanı, kaotik şehir yapılanması, şehir silueti nası kullanılmalı, mekan istiap haddi, şehirde üslupta bütünlük
——————-