Ülkemizin ‘sigara bağımlılığı’ konusunda kötü bir karneye sahip olduğuna ifade eden Prof. Dr. Yalçın Karakoca,
“Türkiye’de sigara tüketimi son 10 yılda yüzde 52 arttı. Sigara tüketimi artışında Pakistan’dan sonra ikinci sıradayız. Maalesef çocuklarımızın yüzde 55’i aileleri tarafından pasif içiciliğe maruz bırakılıyor. Sigara her konuda olduğu gibi çocuk bekleyen kadınların da en büyük düşmanı. Günde 1 sigara, kadının doğurganlığını yüzde 28 azaltıyor” dedi.
Pasif içicilik sigaradan ve sigarayı içen kişinin ciğerlerinden çıkan dumanın bir evde veya iş yerinde yani herhangi bir kapalı ortamda başka bir kişi tarafından solunmasıyla oluşur.
- Pasif içicilikte 4,700’den fazla kimyasal madde solunmuş olur. Bu kimyasalların çoğu kansere sebep olmaktadır. Sigaradan çıkan dumanın üçte ikisi içen kişi tarafından solunmamakta ve bu duman ortamdaki havaya karışmaktadır.
- Yanlış kanaatlerin aksine Pipo da sigara kadar zararlıdır. En zararlı olanı ise sarma sigaradır.
- Pasif içicilikte sigara içen kişinin aldığı nikotinin ve katranın iki katını ortamda bulunanlar solumuş olur.
- Pasif içicilerin aldığı Karbonmonoksit 5 kat daha fazladır.
- Yüksek miktarda amonyak ve kadyum (pillerde bulunan zehirli madde) içerir.
- Tütün dumanında bulunan hidrojen siyanid (solunum enzimlerine saldıran zehirli bir gaz) konsantrasyonu zehirdir.
- Birçok araştırma sonuçları, pencere açmanın, başka bir odada içmenin ya da oda parfümü kullanmanın pasif içiciliği ortadan kaldırmadığını kanıtlamıştır.
- Araba içersinde sigara içmek evde içmekten 23 kat fazla zararlıdır. Araçlarda ortamın küçük olması ve pencere açık olsa da dumanın rüzgarla içeri girmesi pasif içicileri ciddi şekilde zehirler.
- Ev ortamında sürekli Pasif içici olan bebeklerin ani bebek ölümüyle karşılaşma riski fazladır. Karı veya kocadan biri sigara içiyorsa annenin hamilelik döneminde sigara dumanına maruz kalmasının bebekte kronik hastalıklara yol açacağını unutmayın. Bebek sahibi olmak isteyenlerin sigarayı bırakması veya pasif içiciliği önlemeleri hayati önem taşımaktadır.
- Pasif içicilerin akciğer kanseri ya da kalp hastalığına yakalanma riski diğer insanlara göre %20 daha fazladır.
- Pasif içicilik alerji, astım gibi hastalıkları tetikleyebilir. Sağlıklı kişilerde göz, burun ve boğaz rahatsızlıklarına, baş ağrılarına, baş dönmesine, öksürüğe ve hırıltıya sebep olabilir.
- Çocuklar yetişkinlere nazaran daha hızlı bir metabolizmaya sahip olduklarından dumandan çok daha fazla etkilenirler.
- Pasif içici durumunda kalan bebeklerin ve çocukların kronik solunum yolları hastalıklarına, akciğer hastalıklarına, orta kulak iltihabına, besin alerjilerine ve ani ölümlere yakalanma riski yüksektir.
- Türkiye’de milyonlarca evde bebekler ve çocuklar maalesef düzenli pasif içici olma durumuna maruz kalmaktadır.
Unutmayın! Havalandırma ortamdaki dumanı azaltabilir ama asla temizleyemez. Dumanın az olması verdiği zararları azaltmaz.