Funda Gerçeker / Pertev Ajans
***
Günlük hayatımızın vazgeçilmez unsurlarından biri haline gelen akıllı telefonlar, adeta vücudumuzun bir parçası haline geldi neredeyse… Telefon dışında pek çok işlev için neredeyse günün yarısında kullanıldığından batarya ömürleri kısa sürede tükeniyor. Telefon kullanıcılarının en çok şikayetçi olduğu şarjın çabuk bitmesi sorununu aslında 4 püf noktasını uygulayarak çözmek ve telefonun batarya ömrünü iki katına çıkarmak mümkün.
Teknolojinin insan sağlığına zararları var mı? Evet! Peki kullanmaktan vazgeçmek mümkün mü? Hayır! Aslında hayatımız akıllı telefonların ve diğer teknolojik cihazların kuşatması altında kaldığı gerçeği inkar edilemez. Haber almaktan, kişisel iletişime, eğlenceden iş hayatına kadar kadar hayatımızda var olan birçok alan akıllı telefonlar aracılığıyla dolduruluyor. Tabi ki bu kadar kullanılan bir cihazın pili çabuk bitiyor, batarya ömürleri kısalıyor ve telefonu şarj edebilecek güç kaynakları aramak çoğu zaman sıkıntılı olabiliyor. İşte bu zamanlarda telefonun batarya ömrünü iki katına çıkarıp, yarı yolda kalmadan işlerini halletmek isteyenlere birbirinden önemli dört püf noktası…
Telefonun aşırı ısınmasını önleyin!
Telefon bataryaları sıcaklığa karşı duyarlı olduğundan, bataryanın aşırı ısınması hem bataryanın ömrünü kısaltıyor hem de telefonun yavaş çalışmasına sebep oluyor. Telefonu şarj ederken cihazın güneş ışınlarına doğrudan maruz kalmamasına ve bu işlem esnasında ısınmayı artıracağından telefon kılıfı kullanmamaya dikkat edin!
Uyurken telefonu şarj etmeyin!
Özellikle gece uyurken telefonu şarja takarak şarj tamamlandıktan sonra prizde takılı kalması telefonu zorlayan bir işlemdir. Yatmadan önce telefonu şarj işlemini tamamlamaya özen gösterin. Batarya tamamen dolduğu anda telefonu şarjdan çıkarın. Dolu batarya ile telefonu prizden çıkarmadığınız takdirde elektrik akımından dolayı gerilim artacağından bataryanın ömrü olumsuz olarak etkileniyor.
Telefonunuzu sık sık şarj edin !
Tek seferde telefonunuzun bataryasını tamamen doldurmak yerine, kısa aralıklarla şarj ederek şarj kontrolünü size verir. Telefonunuzu herhangi bir amaçla kullanırken şarj etmenizde bir mahzur yoktur.
Tam dolum şart değildir!
Telefonu şarj ederken yüzde 100 tam dolum yapmak doğru bilinen yanlışlardan biridir. Batarya tamamen şarj edildiğinde çok uzun bir kullanım süresi sunmayacağı için doluluk oranının yüzde 100 yerine yüzde 85-90 civarında bırakılması çok daha faydalı olacak ve batarya ömrünü uzatacaktır.